Zablude o načinima prijenosa HPV virusa

Vodič za HPV testiranje
21/02/2017
Muškarci biraju testiranje iz privatnosti doma. Koje su prednosti?
18/05/2017
Prikaži sve

Zablude o načinima prijenosa HPV virusa

HPV je najčešća spolno prenosiva bolest, kojom se kroz život barem jednom zarazi i preko 80% ljudi, no unatoč tome je svijest šire javnosti o načinu prijenosa HPV-a i simptomima manjkava. Usprkos čestom i raširenom vjerovanju, navodimo najčešće mitove o prijenosu HPV infekcije.

HPV se NE prenosi

HPV-ne -prenosi-WC

Preko zahodskih školjki

Unatoč popularnom vjerovanju, HPV se ne može prenijeti kontaktom sa zahodskom daskom. Virusi kao obligatni stanični paraziti ne mogu preživjeti dugo vremena izvan tijela domaćina, te je stoga zaraza preko zahodske školjke nemoguća.

HPV-ne-prenosi-ruke

Grljenjem i držanjem za ruke

Unatoč velikom broju različitih HPV sojeva, svaki od tih sojeva je drugačiji. Bradavice su izrazito zarazne, no bradavice na rukama nije moguće prenijeti na genitalno područje i obrnuto. Genitalna HPV infekcija se ne prenosi grljenjem i držanjem za ruke, već isključivo spolnim kontaktom.

HPV-ne -prenosi-bazen

Kupanjem u bazenima

Za prijenos genitalne HPV infekcije je potreban direktan kontakt sluznicom ili kožom šireg genitalnog područja, te stoga zaraza nije vjerojatna kupanjem u bazenu.

HPV-ne -prenosi-naslijede

Nasljeđem od roditelja

HPV infekcija je spolno zarazna bolest uvjetovana kontaktom s humanim papiloma virusom, a ne genetskim nasljeđem od roditelja. Jedini način prijenosa HPV-a s roditelja na dijete je infekcija prilikom poroda s majke na novorođenče.

HPV-ne -prenosi-higijena

Lošom higijenom

Humani papiloma virus živi unutar epitelnih stanica, a ne na površini kože, te stoga osobna higijena ne utječe na dobivanje, perzistiranje ili širenje infekcije.

Humani papilomavirus inficira ljudske epitelne stanice, te se prenosi prilikom direktnog kontakta šireg genitalnog područja. Kao virus, ne može dugo preživjeti izvan stanice domaćina, te je stoga malo vjerojatan njegov prijenos prilikom kontakta s neživim predmetima.