Kako se možeš zaštititi?

Cervikalna displazija
07/02/2017
Kratke činjenice o HPV-u
15/02/2017
Prikaži sve

Kako se možeš zaštititi?

S obzirom na visoku rasprostranjenost virusa, strah od zaraze HPV-om je opravdan, a saznanje da boluješ od HPV infekcije, osim sa zdravstvenog aspekta, može biti zastrašujuće i izazvati ljutnju, osjećaj stida, obilježenosti i nezaštićenosti uz osjećaj straha od mogućih posljedica. Manjak dostupnih informacija i mogućnosti savjetovanja uzrokuje dodatno opterećenje na oboljelog i može unijeti nemir u vezi između dva partnera. Važno je znati za mogućnosti prevencije ili smanjenje vjerojatnosti od obolijevanja, kako bi se izbjegao emocionalni stres koji ova infekcija donosi i očuvalo spolno zdravlje, jedno od temelja svake romantične veze.

Jedini 100% učinkoviti način prevencije od zaraze HPV-om je apstinencija od svakog intimnog kontakta, uključujući francuski poljubac, oralni, analni i vaginalni seks. Kako za većinu odraslih apstinencija nije potpuno realna opcija, potrebno je razmatrati opcije koje pružaju barem smanjeni rizik od infekcije.

Danas dostupna cjepiva protiv HPV-a mogu koristiti kao prevencija od zaraze HPV-om 16 i 18, sojevima odgovornim za 70% slučajeva raka grlića maternice. Cijepljenje štiti žene od razvoja raka grlića vrata maternice, određenih tipova vaginalnog, analnog i raka stidnice i genitalnih bradavica. Kod muškaraca cjepivo može zaštititi od razvoja određene vrste tumora anusa i genitalnih bradavica. Cjepivo se preporuča prije nego što osoba postane seksualno aktivna, te je dostupno djevojčicama i dječacima već u dobi od 9 godina. Vakcinacija može spriječiti nastanak HPV povezanog tumora i genitalnih bradavica, no ne pruža zaštitu protiv svih sojeva HPV-a.

Monogamija i smanjenje broja seksualnih partnera smanjenje rizik od zaraze HPV-om. Sa svakim novim partnerom povećava se i šansa od infekcije. Prema provedenom istraživanju, sa svakim novim partnerom rizik od zaraze se povećava za 15%. Također, smatra se kako poznavanje novog partnera 8 mjeseci ili duže prije seksualnih donosa smanjuje vjerojatnost HPV transmisije. Tijekom ovog vremenskog razdoblja vrlo je vjerojatna obrana imunološkog sustava od virusa i njegovo izbacivanje iz tijela.

Uporaba kondoma može pridonijeti smanjenju rizika od HPV transmisije, pri čemu ga je bitno koristiti tijekom cijelog trajanja seksa, uključujući oralni i analni seks. Kondom ne prekriva cijelo područje zahvaćeno infekcijom, te stoga nije ni 100% učinkovito sredstvo protiv zaraze. Jednom iskorišteni kondom se ne smije ponovno uporabiti.

Provedena istraživanja su pokazala kako je rizik od obolijevanja od HPV infekcije manji kod obrezanih muškaraca nego kod neobrezanih, te da je također manja vjerojatnost od prijenosa infekcije na partnericu.

U posljednje vrijeme promovira se i papa-test za muškarce, kao važan test probira za detekciju analnih lezija. Muškarci koji spadaju u rizičnu skupinu i koje se potiče na redovite preglede su homoseksualni, biseksualni i HIV pozitivni muškarci.

Papa-test je medicinska metoda analize brisa rodnice u svrhu ranog otkrivanja raka vrata maternice. Redoviti papa pregledi omogućuju pravodobnu detekciju promjene u epitelnim stanicama vrata maternice i odgovarajući tretman. Tumor grlića maternice je izrazito izlječiv u ranim stadijima, no unatoč tome, smrtnost oboljelih je gotovo 50%, zbog izostanka redovitih pregleda što onemogućuje dijagnosticiranje bolesti. U posljednje vrijeme promovira se i papa-test za muškarce, kao važan test probira za detekciju analnih lezija. Muškarci koji spadaju u rizičnu skupinu i koje se potiče na redovite preglede su homoseksualni, biseksualni i HIV pozitivni muškarci. Rano stupanje u intimne odnose povećava rizik od zaraze HPV-om. Što ranije stupiš u intimne odnose, veće su šanse da ćeš doći u kontakt s partnerom s HPV-om. Ukoliko namjeravate stupiti u intimne odnose, važno je biti iskren sa svojim partnerom u vezi tvojih proteklih seksualnih iskustava, kako bi oboje mogli skupa donijeti najbolje odluke u vezi HPV prevencije.

Dokazano je kako stil života i prehrana igraju veliku ulogu u jačanju imunološkog sustava, kako bi se tijelo moglo efikasno obraniti od HPV infekcije. Zdrava prehrana s niskim udjelom masnoća i šećera, a bogata svježim voćem, povrćem, vitaminima i mineralima je izrazito bitna. Redovita tjelovježba, umjereni unos alkohola i prestanak pušenja su također važni.

S obzirom na visoku rasprostranjenost virusa, važno znati za mogućnosti prevencije ili smanjenje vjerojatnosti od obolijevanja, kako bi se izbjegao emocionalni stres koji ova infekcija donosi i očuvalo spolno zdravlje. Jedini 100% učinkoviti način prevencije od zaraze HPV-om je apstinencija od svakog intimnog kontakta, uključujući francuski poljubac, oralni, analni i vaginalni seks, što od većine odraslih osoba nije realno za očekivati. Danas dostupna cjepiva protiv HPV-a su mogu koristiti kao prevencija od zaraze HPV sojeva koji su najčešći uzročnici HPV uzrokovanog tumora. Vakcinacija može spriječiti nastanak HPV povezanog tumora i genitalnih bradavica, no ne pruža zaštitu protiv svih sojeva HPV-a. Monogamija i smanjenje broja seksualnih partnera smanjenje rizik od zaraze HPV-om. Sa svakim novim partnerom povećava se i šansa od infekcije. Korištenje kondoma tijekom seksualnog odnosa umanjuje mogućnost prijenosa zaraze, no nije potpuno učinkovito rješenje.