Kratke činjenice

O HPV virusu

Humani papiloma virus (HPV) je najčešće spolno prenošen virus a ujedno i najznačajniji faktor rizika za razvoj raka vrata maternice. Učestalost infekcije HPV-om je toliko česta da se može reći da se svaka spolno aktivna osoba zarazi tijekom života. Većina infekcija su bezopasne i imunološki sustav ih eliminira, osobito u dobi prije 30. godine života, no ponekad se infekcija zadrži i može uzrokovati razvoj raka vrata maternice.

Kako se možeš zaraziti HPV-om?

Genitalni HPV se prenosi uglavnom direktnim kontaktom preko kože tijekom vaginalnog, oralnog ili analnog seksa. Često se prenosi s jedne osobe na drugu vrlo brzo nakon početka seksa. Ne prenosi se krvlju niti tjelesnim tekućinama.

Neki od manje uobičajenih načina prijenosa virusa su prilikom genitalnog kontakta bez seksa, a poznati su i slučajevi prijenosa nekih tipova HPV-a iz usta na genitalije i s ruku na genitalije, ali to nije vrlo uobičajeno. Pretpostavlja se da postoje još neki načini prijenosa virusa, na primjer prijenos virusa francuskim poljupcem ili dijeljenjem igračaka za seks, no to nije još jasno utvrđeno.

Mogućnost prijenosa virusa s majke na novorođenče prilikom poroda također se ne može isključiti, iako se događa rijetko. Kada ipak dođe do prijenosa na novorođenče, može uzrokovati pojavu respiratornih papiloma tj. bradavica u dišnim kanalima i u plućima ili laringealnih papiloma tj. bradavica na glasnicama. U oba slučaja može uzrokovati trajne problem e.

Koji su rizični faktori za infekciju HPV-om?

Prevencija HPV-a?

Jedini i najsigurniji način izbjegavanja infekcije s virusom HPV je potpuno izbjegavanje kontakta područja koja se mogu zaraziti (poput usta, anusa i genitalija) s tim područjima drugih osoba. To znači izbjegavanje vaginalnog, oralnog i analnog seksa, ali isto tako i samog kontakta tih područja s kožom druge osobe.

Prevencija zaraze tipovima HPV virusa koji najčešće uzrokuju karcinom ili genitalne bradavice moguća je imunizacijom cjepivima protiv HPV-a. No, osim nekoliko najznačajnijih tipova virusa, velik je broj tipova koje cjepivo neće prevenirati.

Kondomi mogu umanjiti mogućnost prijenosa HPV virusa, ali se virus još uvijek može prenijeti preko dijelova koji nisu zaštićeni kondomom. Kako se virus može prenijeti direktnim kontaktom preko kože, do infekcije može doći i prije stavljanja kondoma. Korištenjem kondoma od početka do kraja dodatno se umanjuje mogućnost zaraze, a ne treba zaboraviti da je kondom koristan u zaštiti od prijenosa ostalih spolno prenosivih bolesti.

HPV se NE prenosi:

Preko zahodskih daski
Grljenjem i držanjem za ruke
Kupanjem u bazenima
Naslijeđem od roditelja
Lošom higijenom

Razlika između papa testa i HPV testa?

Papa test pronalazi promijenjene ili abnormalne stanice u cerviksu. Obrisak stanica cerviksa u laboratoriju se pregledava pod mikroskopom kako bi se uočile promijene na stanicama. Papa test vrlo je koristan u pronalasku stanica raka ili stanica koje imaju potencijal razviti se u stanice raka.

Promjene u stanicama cerviksa uzrokovane su prisutnošću virusa HPV. HPV test određuje prisutnost virusa te ovisno o detektiranom tipu virusa određuje potencijal za razvoj raznih tipova promjene na stanicama. HPV testom može se uočiti prisutnost virusa te reagirati pravovremeno čak i prije nego što se uoče promjene tkiva papa testom. Također, kada se već uoče promjene tkiva, određivanjem tipa virusa moguće je prilagoditi daljnji tijek pretraga i postupaka. Samim HPV testom nije moguće pronaći promjene u tkivu cerviksa.

Činjenice o HPV-u ukratko