Muškarci biraju testiranje iz privatnosti doma. Koje su prednosti?

Zablude o načinima prijenosa HPV virusa
06/03/2017
Prikaži sve

Muškarci biraju testiranje iz privatnosti doma. Koje su prednosti?

Neredovito testiranje na HPV je glavna prepreka u pružanju pravovaljanog tretmana oboljelih i u sprječavanju daljnjeg širenja zaraze. Iako su dosadašnje informacije o HPV-u uglavnom bile fokusirane na žene, sve se više prepoznaju potencijalni rizici koje infekcija donosi muškarcima. Također, prepoznata je bitna uloga muškarca u mogućnosti sprječavanja širenja daljnje zaraze i smanjenja rizika od pojave raka grlića maternice među ženama.

Što je samouzorkovanje?

Samouzorkovanje za HPV DNA test je oblik testiranja na HPV u kojem pojedinac sam prikupi uzorak iz udobnost vlastitog doma, te uzeti uzorak pošalje u laboratorij. Laboratorij provede brzo testiranje, te obavještava pojedinca o rezultatima. Mogućnost samouzorkovanja za spolno prenosive bolesti prvi je puta predstavljena prije više od 20 godina. Sa sve većim prepoznavanjem prednosti ovakvog oblika testiranja, samouzorkovanje za HPV test kod žena nalazi sve češću primjenu. Iako trenutno relativno nepopularan, s boljom edukacijom o HPV-u, njegovim simptomima i rizicima, očekuje se porast primjene samouzorkovanja i kod muškaraca.

Koje su prednosti samouzorkovanja?

Samouzorkovanje pruža novi pristup HPV testiranju s potencijalom povećanja broja testiranja među seksualno aktivnim osobama. Također, samotestiranje može pružati povjerljivost i ohrabrenje na testiranje koje bi moglo izostati ukoliko je testiranje nužno provesti u zdravstvenoj ustanovi, od strane medicinskih djelatnika. Ponekad, zbog nedostatne edukacije zdravstvenih radnika, moguće je njihovo negodovanje vezano uz samotestiranje za potrebe HPV DNA testa, uzorkovano strahom od netočnih rezultata ili bojazni od psiholoških rizika.

Iako protivnici samotestiranja kao glavni nedostatak navode rizik od dobivanja netočnih rezultata, istraživanje je pokazalo kako statistički nema razlike između testa obavljenog samouzorkovanjem i testa čiji su uzorci prikupljeni u medicinskoj ustanovi.

Zagovornici samotestiranja navode na prednosti ovog oblika testiranja, kao što je povećana svijest svojeg HPV statusa, olakšano ponavljanje testiranja, ranija dijagnoza, tretman i liječenje i destigmatizacija testiranja na HPV i HPV statusa. Također, prilikom samouzorkovanja prikuplja se bris penisa, za razliku od standardnog brisa mokraćovoda pri testiranju spolno prenosivih bolesti, koji je izrazito neugodan i bolan. Ispitanici koji su nakon provedenog uzorkovanja mokraćovoda proveli i samouzorkovanje brisom penisa su naveli kako preferiraju samouzorkovanje kao metodu prikupljanja uzorka.

Općenito, glavne prednosti samouzorkovanja za HPV DNA test su:

Povećana udobnost testiranja

Uklanjanje potrebe za bolnim i neugodnim uzorkovanjem mokraćovoda

Neovisnost prilikom testiranja

Povećana povjerljivost prilikom primanja rezultata

Izraziti porast svijesti vlastitog HPV statusa među ljudima

Potencijal uklanjanja stigme vezane uz HPV