Cervikalna displazija

Genitalne bradavice
07/02/2017
Kako se možeš zaštititi?
07/02/2017
Prikaži sve

Cervikalna displazija

Cervikalna displazija je predkancerozna promjena stanica koja se pravovremenom reakcijom može izliječiti

Cervikalna displazija, ili displazija vrata maternice, je pretkancerozna promjena epitelnih stanica vrata maternice okarakterizirana njihovim abnormalnim rastom. Takve stanice nisu tumorske, no ukoliko nisu dovoljno rano i pravilno tretirane, velika je vjerojatnost da će se razviti u tumor. Perzistentna HPV infekcija je najveći rizični faktor za razvoj ovog stanja.

Cervikalna displazija je povezana je s genitalnom HPV infekcijom i najčešće pogađa žene između 25 i 35 godina starosti. Od više od 100 različitih sojeva HPV-a, 40 ih je spolno prenosivo, no dva su soja izrazito povezana s rakom grlića maternice: soj 16 i 18. Spolno prenosivi sojevi HPV-a se prenose vaginalnim, analnim i oralnim seksom. U većini slučajeva nakon infekcije HPV-om imunološki se sustav u roku od nekoliko mjeseci ili čak godina uspješno obrani od virusa, koji zatim biva eliminiran iz tijela. U nekim slučajevima infekcija zaostane i virus perzistira u tijelu, te se može proširiti s obzirom na mjesto zaraze i zahvatiti stanice vrata maternice. Tada HPV virus uzrokuje abnormalne promjene i rast epitelnih stanica i uzrokuje cervikalnu displaziju.

Rizični faktori za razvoj cervikalne displazije

Određeni faktori posebice povećavaju rizik od razvoja cervikalne displazije kod žena oboljelih od HPV-a. Utvrđeno je kako pušačice imaju dvostruke veću vjerojatnost od razvoja cervikalne displazije od nepušačica, s obzirom na utjecaj pušenja na imunološki sustav. Rizik je povećan i u slučaju narušenog imunološkog sustava, kao kod primjene imunosupresivnih lijekova nakon transplantacije organa, ili HIV infekcije.

rizik

Simptomi, liječenje i prevencija cervikalne displazije

Cervikalna displazija u rijetkim slučajevima uzrokuje blago krvarenje, no najčešće su odsutni ikakvi simptomi. Promjene epitelnih stanica vrata maternice nisu vidljive golim oko, te se za njihovi detekciju provodi papa test. U slučaju cervikalne displazije, papa test će abnormalne promjene stanica okarakterizirati kroz jedan od četiri moguća stupnja displazije: CIN1, CIN2 , CIN3 i CIS. CIN1 je okarakterizirana blagim, površinskim promjenama stanica na površini vrata maternice. CIN2 i CIN3 su srednje teške i teške promjene stanica na površini vrata maternice, koje idu i u dubinu. CIS ili carcinoma in situ je početni ograničeni karcinom vrata maternice.

Iako papa test omogućava detekciju blage, srednje teške i teške cervikalne displazije, potrebno je provesti daljnje metode testiranja za potpunu dijagnozu i pravilni tretman. HPV DNA testiranje pruža identifikaciju HPV sojeva koji uzrokuju rak vrata maternice. Spoznaja kojim je sojem žena zaražena pruža doktorima bolji uvid u rizik od razvoja raka vrata maternice i odgovarajući tretman.

Cervikalna displazija, ili displazija vrata maternice, je pretkancerogena promjena epitelnih stanica vrata maternice okarakterizirana njihovim abnormalnim rastom. Takve stanice nisu tumorske, no ukoliko nisu dovoljno rano i pravilno tretirane, velika je vjerojatnost da će se razviti u tumor. Perzistentna HPV infekcija je najveći rizični faktor za razvoj ovog stanja.