Kako se virus HPV prenosi?

Što je Humani papillomavirus (HPV)?
07/02/2017
Genitalne bradavice
07/02/2017
Prikaži sve

Kako se virus HPV prenosi?

Od 200 različitih tipova humanog papiloma virusa (HPV), poznato ih je 40 koji zahvaćaju sluznicu anogenitalnog sustava. Genitalna infekcija HPV-om je najraširenija spolno prenosiva bolest koja se širi kontaktom s kožom ili sluznicama zaražene osobe. Za prijenos HPV-a nije nužno oštećenje kože ili sluznica prilikom kontakta, no pogoduje njegovom širenju. Sluznice koje mogu biti zahvaćen HPV-om su unutrašnjost nosa, očnog kapka, vagina, prepucijum i mokraćovod penisa, anus, stidnica, usta ili grlo.

U većini slučajeva, u roku od nekoliko mjeseci nakon zaraze, imunološki sustav oboljelog se obrani od infekcije i ukloni virus iz tijela, no u nekim slučajevima virus zaostane u tijelu. Zadržavanje virusa u epitelnim stanicama oboljelog može uzrokovati unutarstanične promjene, te posljedično, razvoj tumora.

Poznata su tri glavna načina prijenosa HPV-a; seksom, francuskim poljupcem i kontaktom s HPV uzrokovanim bradavicama. Osoba se može inficirati HPV-om prilikom vaginalnog, analnog i oralnog seksa sa zaraženim partnerom. Samo seksualno aktivne osobe mogu na ovaj način biti zaražene. Rizik od obolijevanja raste s čestim mijenjanjem partnera i ranim stupanjem u intimne odnose. Prema provedenom istraživanju, pokazano je kako sa svakim novim seksualnim partnerom mogućnost od zaraze HPV-om raste za 15%. Zaraza se može spriječiti apstinencijom, a monogamija ili smanjenje broja seksualnih partnera može smanjiti mogućnost zaraze. Većina oboljelih ne razvija nikakve simptome bolesti, no unatoč nedostatku simptoma zaražena osoba može uzrokovati širenje infekcije.

Prilikom istraživanja, u populaciji oboljelih muškaraca, 7,2% je imalo oralno HPV, a od njihovih partnerica njih 28,6% je imalo također oralni HPV, a 11,5% genitalni. HPV se može prenijeti ljubljenjem otvorenih ustiju sa zaraženom osobom.

Genitalne bradavice se formiraju na genitalnom području nakon infekcije seksualnim kontaktom. Osim genitalnih, HPV uzrokovane bradavice se formiraju i na stopalima ili rukama. U tom slučaju, zahvaćeno područje bi trebalo biti pokriveno kako bi se spriječilo širenje virusne infekcije. Uobičajeni tretman uklanjanja HPV-uzrokovanih bradavica je zamrzavanje ili toplinski tretman.

Djeca, tinejdžeri i odrasli koji grizu nokte ili prelaze neprestano po svojim zanokticama, kao i ljudi s oslabljenim imunosnim sustavom imaju veću vjerojatnost da će dobiti bradavice.

Ukoliko bradavice i lezije nisu prisutne, HPV je i dalje zarazan, te mehanizmi prijenosa virusa u tom slučaju još uvijek nisu u potpunosti poznati. Zabilježeni su slučajevi prijenosa HPV zaraze čak i godinu dana nakon posljednje zabilježene pojave lezija. Virus prisutan u stanicama kože, no bez pojave bradavice i lezija, je znan kao ''subklinički'', no smatra se kako je manje zarazan nego HPV u obliku bradavica, zbog manje koncentracije virusnih čestica. U slučaju provedenog tretmana protiv genitalnih bradavica, savjetuje se dalje korištenje kondoma kako bi se spriječilo širenje HPV infekcije u slučaju zaostalog HPV-a u subkliničkom obliku.

Genitalna infekcija HPV-om se širi kontaktom s kožom ili sluznicama zaražene osobe. Za prijenos HPV-a nije nužno oštećenje kože ili sluznica prilikom kontakta, no pogoduje njegovom širenju. Poznata su tri glavna načina prijenosa HPV-a; seksom, francuskim poljupcem i kontaktom s HPV uzrokovanim bradavicama. Osoba se može inficirati HPV-om prilikom vaginalnog, analnog i oralnog seksa sa zaraženim partnerom. Rizik od obolijevanja raste s čestim mijenjanjem partnera i ranim stupanjem u intimne odnose. HPV je i dalje zarazan čak i kad bradavice i lezije nisu prisutne. Također su zabilježeni slučajevi prijenosa HPV-a s majke na novorođenče, koji u tom slučaju može uzrokovati pojavu respiratornih bradavica u dišnim kanalima i plućima ili na glasnicama novorođenčeta. U slučaju provedenog tretmana protiv genitalnih bradavica, savjetuje se dalje korištenje kondoma kako bi se spriječilo širenje HPV infekcije u slučaju zaostalog HPV-a u subkliničkom obliku.